Zdroj: http://kctvm.wz.cz/install/index.php?a=34  •  Vydáno: 30.12.2009 14:15  •  Autor: PeVal

VI. Mezinárodní zimní sraz turistů 2010

Opět vás zveme na naše krásné Beskydy! Sraz se koná v oblasti Slezských a Malých Beskyd. Čekají na vás lyžařské a turistické trasy ze kterých si určitě všichni vyberou.

Bielsko-Biała 28. - 31.1.2010

Organizátor: Komise lyžařské turistiky ústředí PTTK

Začátky

Počátky organizované spolupráce v oblasti cestovního ruchu na Slovensku, Česku a Polsku se datují do roku 2000. Pak zástupci tří největších turistických organizací v jejich zemích: Klub slovenské turistů (KST), Klubu českých turistů (KCzT) a Polské turistické asociace (PTTK) se rozhodly vytvořit mezinárodní akce s názvem "Mezinárodní zimní sraz turistů". Návrh na MZST prošel s tím, že bude organizován každé 2 roky, vždy v jiné zemi. Není vyloučen budoucí vstup sousedních zemí s nejméně dvěma z předchozích pořadatelů. MZST má charakter turistického srazu, který má za cíl prozkoumat povahu a okolí obyvatel, na lyžích nebo pěšky. Ubytování a stravování bude zajištěno v turistických střediscích, ale i v mládežnických ubytovacích zařízeních. Byla potvrzena široká spolupráce na horách v prohlášení a dohodách obsažených v úmluvě "Mezinárodní rok hor" z roku 2002, na setkání zástupců sdružení turistů na Slovensku, Česku a Polsku v Beskydách na chatě PTTK RÓWNICA. Turistické spolky se rozhodly předložit koncepci rozvoje cestovního ruchu hor státním orgánmů, ukázat že hranice není rozdělením a je potřea podpory rozvoj přeshraniční turistiky v horách, a usilovat o zvýšení kontaktů mezi organizacemi na všech úrovních, podporovat jakoukoli formu spolupráce.

Stručná historie

VI. Mezinárodní zimní sraz turistů

Opět vás zveme na naše krásné Beskydy!

Lyžařsko-turistická komise rady Polského turistického sdružení vyzvala Klub turistů a lyžařů pobočka PTTK v Bielsko-Biala o zorganizování VI. Mezinárodní zimní sraz turistů v roce 2010.

Sraz se bude konat ve dnech 28.-31.01.2010 v oblasti Slezských a Malých Beskyd.

Čekají na vás lyžařské a turistické trasy ze kterých si určitě všichni vyberou, velká panorama hor, zasněžené svahy, dobře vybavené horské chaty s jedinečnou atmosférou a kuchyní, i pěkná města a obce, přátelští lidé a přátelské přivítání.

Prostřednictvím těchto aktivit chceme popularizovat naši hory, ukázat krásu a vlastnosti Beskyd, představit materiální a duchovní kulturu obyvatel Beskyd a Podbeskydí, vytvořit a dále pracovat na cestování mezi příhraničními regiony, včetně místní, mezinárodní výměny zkušeností v oblasti vytváření nových forem zimní turistiky mezi dětmi a mládeží na podporu cestovního ruchu v přes hraniční a přes hraničního provozu, a šíří aktivní formou horské turistiky, v zimě jak na lyžích a tak i pěšky.

Podrobné informace (program, plánované trasy, závazky organizátorů, pokyny a pravidla účasti, přihláška)